Konkurs kulinarny na „Najsmaczniejszą Potrawę Regionalną w Nowoczesnej Odsłonie"14 kwietnia 2023
W ramach realizowanego projektu współpracy pn. „Spektakl Międzypokoleniowych Atrakcji Kulinarnych” Czarnkowsko-Trzcianecka Lokalna Grupa Działania serdecznie zaprasza:
- członkinie Kół Gospodyń Wiejskich,
- przedstawicielki lokalnych stowarzyszeń
do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym na „NAJSMACZNIEJSZĄ POTRAWĘ REGIONALNĄ W NOWOCZESNEJ ODSŁONIE”.
Przedmiotem konkursu są potrawy regionalne w nowoczesnej odsłonie, które będą oceniane w następujących kategoriach:
- DANIE GŁÓWNE (mięsne, półmięsne, jarskie)
- DESER (potrawy słodkie, ciasta).
Warunkiem wzięcia udziału w konkursie jest wypełnienie i dostarczenie karty zgłoszeniowej do dnia 19 kwietnia 2023 r.
- osobiście,
- pocztą tradycyjną (liczy się data stempla pocztowego) – Czarnkowsko-Trzcianecka Lokalna Grupa Działania, ul. Kościuszki 88/37, 64-700 Czarnków,
- elektroniczną na adres e-mail: biuro@czarnkowsko-trzcianecka-lgd.pl.
Zgłoszoną do konkursu potrawę należy zaprezentować 23 kwietnia 2023 r. podczas trwania wystawy rolniczej Agro Targi na Placu Wolności w Czarnkowie.
Na zwycięzców czekają ATRAKCYJNE NAGRODY! Planowane nagrody to karty podarunkowe do sklepu AGD wybranego przez Czarnkowsko-Trzcianecką LGD.
W kategorii „danie główne” przewidywana jest nagroda w postaci:
- karty podarunkowej na kwotę 1000 zł za zajęcie I miejsca,
- karty podarunkowej na kwotę 700 zł za zajęcie II miejsca,
- karty podarunkowej na kwotę 500 zł za zajęcie III miejsca,
- karty podarunkowej na kwotę 300 zł za otrzymanie wyróżnienia.
Z kolei w kategorii „deser” przewidywana jest nagroda w postaci:
- karty podarunkowej na kwotę 1000 zł za zajęcie I miejsca,
- karty podarunkowej na kwotę 700 zł za zajęcie II miejsca,
- karty podarunkowej na kwotę 500 zł za zajęcie III miejsca,
- karty podarunkowej na kwotę 300 zł za otrzymanie wyróżnienia.
Celem konkursu jest:
- identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o potrawach regionalnych w nowoczesnej odsłonie,
- promocja potraw regionalnych w nowoczesnej odsłonie,
- wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami,
- budowa tożsamości kulturowej w oparciu o ciągłość tradycji przekazywanych z pokolenia twórców na dzieci i młodzież,
- wspieranie lokalnej tożsamości,
- upowszechnianie wiedzy dotyczącej wykorzystywania walorów regionalnych potraw w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki, agroturystyki oraz rzemiosła i przetwórstwa.
WAŻNE:
- Uczestnicy powinni pochodzić z powiatu czarnkowsko-trzcianeckiego,
- Każdy uczestnik może zgłosić tylko JEDNĄ potrawę w danej kategorii (tj. w ramach konkursu można zgłosić maksymalnie dwie potrawy)
- Termin składania kart zgłoszeniowych: 19 kwietnia 2023 r.
- Prezentacja oraz degustacja potraw odbędzie się 23 kwietnia 2023 r. podczas Agro Targów na Placu Wolności w Czarnkowie
o Przed wzięciem udziału w konkursie należy zapoznać się z Regulaminem konkursu!
Regulamin oraz karta zgłoszeniowa dostępne są na stronie internetowej Czarnkowsko-Trzcianeckiej Lokalnej Grupy Działania
Więcej informacji pod numerem telefonu: 67 344 16 53